De tweede dag van de Ardeca Ypres Rally begon met een flinke klapper. Jos Verstappen, bijzonder sterk tijdens de openingsdag tot hij lek reed in Zillebeke, ging hard van de baan in het bos op de Kemmelberg. Het bleek de voorbode van heel wat schuivers en incidenten.
Na de opgave van Verstappen, volgde de eerste doortocht op de proef van Dikkebus, waar leider Stéphane Lefebvre zich liet verrassen in een gladde remzone. De Fransman schoof van de baan in een veld. Hij was ontgoocheld, maar reed toch de snelste tijd, omdat zijn achtervolgers allemaal foutjes maakten. Cédric Cherain ging even van de baan en Maxime Potty maakte naar eigen zeggen twee domme fouten. Daardoor Cédric Cherain door naar de tweede plaats achter zijn teamgenoot, maar tijdens de tweede passage in Dikkebus maakte ook Cherain een foutje.
“Ik ben op de laatste T-situatie achterwaarts in een greppel geschoven. Heel jammer, want we laten hier een kleine minuut liggen,” aldus Cherain. Stéphane Lefebvre krijgt daardoor een marge van 38″2 op Maxime Potty. De vraag of hij eventueel bereid zou zijn om de zege aan Cédric Cherain te laten, was volgens de Nordist niet aan de orde. “Nee, een overwinning in Ieper, die geef je niet cadeau. Ik droom al van kindsbeen af van een zege in Ieper. Ik ga gewoon proberen de wedstrijd te controleren. Het blijft immers heel verraderlijk,” vertelde Stéphane Lefebvre.
Maxime Potty, tweede, voelt zich goed in de Toyota. “Ik krijg de auto steeds beter onder de knie en ik kan de tijden rijden die ik met de Citroën ook zou rijden. Alleen deze ochtend in Dikkebus liet ik me twee keer domweg verrassen in een gladde remzone. Mijn fout,” vertelde Potty.
Omdat Gilles Pyck vrijdagavond nog 50″ straftijd kreeg omdat hij 5 minuten te laat uit het servicepark reed (het tijdenboekje was zoek) en zaterdag 3 foutjes maakte met de VW Polo en omdat Vincent Verschueren moest opgeven na een schuiver op de Kemmelberg en een kleine sortie in Dikkebus, leek Freddy Loix door te schuiven naar de derde plaats, tot hij ook lek reed op de Kemmelberg. De Toyota-rijder, die heel tevreden is over zijn tijden in vergelijking met de vaste tenoren van het BRC, zakte daardoor terug naar de 7de plaats, net voor Gilles Pyck.
De derde plaats is in handen van Bjorn Syx, die in eigen streek een schitterende wedstrijd rijdt met de Citroën C3. “Ja, maar het is nog te vroeg om te juichen. Ik laat me niet gek maken. Gisteren in de tweede ronde verloor ik veel tijd, maar we vonden de oorzaak. Het differentieel was vooraan stuk. Vandaag voelt de auto uitstekend aan. Ik neem niet meer alle risico’s, want ik wil zeker finishen.”
Het podium is zeker nog niet binnen, want Bjorn Syx wordt op amper 3″2 gevolgd door Bernd Casier, die opnieuw op weg is naar een plaats in de Top 5 na een erg regelmatige en quasi foutloze wedstrijd, al blijft het opletten. Casier heeft immers maar 0″7 voorsprong op Cédric Cherain, die erg ontgoocheld was over zijn foutje op KP 14.
Bastien Rouard, voor de eerste keer aan de start in Ieper, rijdt een erg verstandige wedstrijd. Hij ontdekt de proeven en is stelselmatig opgerukt. Ondertussen staat Rouard op de zesde plaats, voor Freddy Loix, Gilles Pyck, Fred Miclotte en Kris Princen, de leider in de categorie voor GT’s. Davy Vanneste heeft immers veel tijd laten liggen nadat hij gisteren zonder benzine viel en in Zillebeke van de baan ging.

Kris Princen blijft het RGT-peloton aanvoeren met de Porsche 991 GT3. Hij verloor wel een 17-tal seconden tijdens zijn eerste doortocht in Dikkebus, toen hij na een tête-a-queue de wagen niet meteen in de juiste richting kreeg. Daardoor is de strijd met Tim Van Parijs weer wat boeiender geworden. Het verschil tussen beiden bedraagt nu nog een twintigtal seconden. Glenn Janssens, Tuur Vanden Abeele en Melissa Debackere strijden voor de derde plaats.

Hoofdrolspelers bij de historics blijven Pieter-Jan Maeyaert en Paul Lietaer. Al kon de BMW M3-piloot zijn voorsprong wat aandikken. Lietaer klaagde over het feit dat de Opel Ascona 400 enorm springt van links naar rechts op de rechte stukken. Reden zou de achteras zijn. Maar ook rugproblemen spelen Paul wat parten. Een bezoek aan de kiné deze morgen en wat pijnstillers moeten hem helpen de eindstreep te halen. Christophe Merlevede staat gebeiteld op de derde plaats, terwijl zijn neef Cedriek, na zijn vroege opgave gisteren door een kapotte versnellingsbak, terug zijn woordje kan meepraten. Met als topper zijn scratchen op Zillebeke en Kemmelberg met de nieuwe BMW.

In de Stellantis Cup blijft Pierre-Manuel Brasseur de snelste. Jonas Dewilde is opgerukt naar de tweede plaats, voor Tom Heindrichs en Maxim Decock. Lander Depotter reed lek en moest het wiel wisselen op de Kemmelberg. 

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

22-24 november 2024

ypres-regularity

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Regularity 2022

Ypres Regularity 2022