146 teams zijn vanochtend van start gegaan in de 52ste editie van de Bernard Degroote Monteberg Rally. De omstandigheden waren ideaal, want het weer was mooi in Poperinge, al lagen de eerste klassementsproeven er nog verraderlijk glad bij. Davy Vanneste liet zich op de eerste proef verrassen. De Hyundai-rijder ging van de baan, verloor anderhalve minuut en gaf met schade aan de ophanging op. Vanneste is wel opnieuw gestart in de tweede ronde.

Niet Niels Reynvoet, de leider in het BRC, staat na de openingsronde aan de leiding, maar wel Bjorn Syx. De piloot uit Poperinge heeft 0″1 voorsprong op Niels Reynvoet. “Voor de start hebben we nog iets gewijzigd aan de afstellingen en dat functioneert goed. Ik ben blij dat we eens bovenaan staan. Zeker omdat het niveau hier ook weer erg hoog ligt. We hebben al veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar de goede afstellingen. Vooral bij het insturen heb ik nu meer vertrouwen. Ik verwacht wel dat Niels Reynvoet nog sneller zal worden, want hij moest natuurlijk wennen aan zijn nieuwe Fabia RS,” vertelde Bjorn Syx, auteur van twee snelste tijden.

Niels Reynvoet was ook tevreden met zijn voorlopige tweede plaats. “De Skoda heeft inderdaad een ander rijgedrag en hij ligt ook lager dan de Citroën. Ik moet toch wel een beetje wennen aan de auto,” vertelde Reynvoet, die vanochtend meteen de snelste tijd klokte op de openingsproef.

Vincent Verschueren volgt met zijn Citroën C3 Rally2 op de derde plaats op 10″9. “We hebben ons vanochtend vergist in de afstellingen. We zijn begonnen met de set-up van de Wallonie van vorige week, maar die settings bleken te hard om grip te vinden. We gaan de afstellingen aanpassen…”

Gilles Pyck, voor de eerste keer aan het stuur van de Volkswagen Polo GTi van SXM, is vierde op 14″3. “Het is al een tijdje geleden dat we nog gereden hebben, dus ik moet in het ritme komen en wennen aan de Volkswagen. De wagen is heel speels. Het is een aanpassing. De proeven lagen er verraderlijk bij, zeker omdat de coupures erg glad waren,” aldus Gilles Pyck.

Gunther Monnens heeft nog niet de juiste afstellingen gevonden voor zijn Porsche, maar hij stond na drie proeven wel op de vijfde plaats, tot hij 1’40” straftijd kreeg wegens te laat inklokken. Daardoor zakte hij terug naar de 20ste plaats.

Cedriek Merlevede, vijfde algemeen, klokt prachtige tijden met de BMW M3 E36 van Mats van den Brand, al vergt de zescilinder een andere rijstijl. “Onze M3 E30 is pas vlak voor Ieper klaar, maar ik wilde mijn thuisrally zeker niet missen. De proef van de Monteberg finisht zelfs vlak voor mijn deur. Mats stelde voor om te rijden met de E36. De wagen is wat zwaarder, het chassis is anders, maar de motor heeft ook een pak meer power en koppel. Ik moet het vermogen niet in de hoge toeren zoeken, maar eerder schakelen. Dat vraagt een kleine aanpassing, maar het loopt goed.”

Steve Bécaert, na Syx, Pyck en Merlevede de vierde piloot uit Poperinge in de top 6, volgt op de zesde plaats met zijn Mitsubishi Lancer EvoX. In Historic heeft PJ Maeyaert een kleine voorsprong genomen op Paul Lietaer, ondanks het feit dat de E30 in korte situaties wel eens stil valt. Lietaer ging op de eerste proef even van de baan. In de Nederlandse Clio Trophy heeft Willem Wouter Overbeek de leiding in handen voor Ben van de Laar. Beiden zijn onder de indruk van de snelle proeven rond de Monteberg, net als Richard Weaver en Richard Weatherley, de twee Britten met een Rally2. “Ik heb altijd met een Rally4 gereden. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik vind dat de auto misschien te snel voor mij is,” lachte Richard Weatherley. Zij staan respectievelijk op de 25ste en 26ste plaats.

Lander Depotter had voor de start nog geen meter gereden met zijn nieuwe Opel Corsa Rally4, die pas woensdag geleverd werd. De afstellingen van de Opel zijn nog niet optimaal en ik moest zelf ook even wennen aan de Rally4, na mijn ervaring van vorig weekend met de Clio Rally3,” aldus Depotter. Voorlopig is Stijn Sonneville de snelste bij de voortrekkers.

Jim Van den Heuvel stond na twee proeven op de vijfde plaats, maar hij moest met mechanische problemen opgeven op KP 3. Nog een slachtoffer van de eerste lus was Melissa Debackere, die de transmissie brak op KP 1. Zij tracht later nog te herstarten om ervaring op te doen met de Porsche.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

20-22 juni 2024

ypres

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Regularity 2022

Ypres Regularity 2022