Martijn Wydaeghe: “We gaan donderdagavond een paar runs afwerken op de shakedown in Nieuwkerke, met de Hyundai i20 N Rally2 die als “0”-wagen zal fungeren tijdens de wedstrijd. Het is fijn om iets terug te kunnen doen voor de organisatie, zeker omdat we ook op de erelijst staan van de wedstrijd. We hebben zelfs gekeken of het mogelijk was om deel te nemen, maar het paste echt niet in de planning. Onze voorbereiding op de WRC-manche in Polen krijgt natuurlijk voorrang.

Natuurlijk heb ik geweldig mooie herinneringen aan de Ardeca Ypres Rally. Ik krijg nog altijd herinneringen aan mijn eerste WK-overwinning in 2021, samen met Thierry Neuville. We hebben die overwinning gevierd in Francorchamps. Een heel bijzondere ervaring! Ieper zal een speciale plaats in mijn hart blijven hebben. Ik probeer vrijdag de rally nog mee te pikken hier in Ieper. Zaterdag maak ik thuis mijn koffers en staat er nog een fietstraining op het programma. Op zondag vertrekken we naar Polen.”

Thierry Neuville: “Het is altijd amusant om nog eens van de partij te zijn in Ieper. Het is voor de eerste keer dat ik in Ieper ben zonder enige stress. Ik kom mijn broer Tom Heindrichs aanmoedigen. Ik ga zelden naar wedstrijden van hem. Vorig jaar was ik in de Sezoensrally om hem te helpen. Tom heeft in elk geval mijn onboards gekregen om zich voor te bereiden. Daarnaast ben ik natuurlijk ook benieuwd hoe Maxime Potty het zal doen met de auto van Lifelive, mijn team. We hebben ervoor gezorgd dat Freddy toch wat weerwerk zal krijgen (lachend, RED). Ik heb zelf nog nooit in de Yaris GR Rally2 gezeten. Ik ga natuurlijk donderdagavond een paar runs rijden op de Qualifying Stage met de Hyundai i20 N Rally2. Het wordt voor mij ook een ontdekking, want ik heb nog nooit met de nieuwe generatie van de Rally2 gereden. Ik heb in elk geval mooie herinneringen aan onze overwinning in Ieper, zeker omdat ik toen die WK-zege kon vieren in Francorchamps, vlakbij huis. Ik ga nog even genieten van de wedstrijd in Ieper, maar dan moet ik me toch gaan voorbereiden op de WRC-wedstrijd in Polen. Zondag vertrekken we naar Polen.”

Freddy Loix: “We hebben een goede voorbereiding gehad. Na Wervik heb ik de Toyota Yaris GR Rally2 maandag getest, samen met een ingenieur. Het was belangrijk om tijd te hebben om na te denken hoe we de auto beter naar mijn hand kunnen zetten. Sinds de auto is gearriveerd bij PTR, heb ik me al meer kunnen aanpassen aan de Yaris. Ik heb 10 jaar gereden met Skoda’s die ik zelf ontwikkeld had. Nu moet ik iets nieuw aanleren. Dat duurt wat langer, maar ik was toch aangenaam verrast dat het zo vlot ging in Wervik. Maar, een snelste tijd rijden in Wervik, is niet hetzelfde als een snelste tijd rijden in Ieper.

De startpositie is zeer belangrijk met dit weer. Het parcours ligt er slecht bij. De koorden liggen er slecht bij. De kans op lekke banden is veel groter dan andere jaren. Mijn persoonlijke ambitie? Ik moet niet nadenken over het kampioenschap, dus we rijden om te winnen…”

Niels Reynvoet: “We hebben dit jaar beslist om de Rally van Wervik en de test in Boezinge niet te doen. We hebben zelf een testsessie afgewerkt. We zitten goed in het ritme en we hebben het vertrouwen na de drie zeges. Op deze manier kunnen we redelijk fris aan de start komen. Ik ga in elk geval meteen aanvallen op de qualifying Stage, want de startorde zal belangrijk zijn. Er zal al snel wat modder op de baan liggen. We staan er goed voor in het kampioenschap. Het is aan onze concurrenten om aan te vallen. Wij gaan ons niet druk maken over hun tijden. We concentreren ons enkel op onze eigen wedstrijd. Het niveau zal zeker erg hoog liggen.”

Chris Ingram: “Vorig jaar won ik de wedstrijd voor het BRC en eindigden we amper 15” achter Adrien Fourmaux, in de officiële Ford. Weet je, Michael Gilbey, mijn copiloot, was toen de teammanager van Fourmaux… Ik was graag naar Ieper gekomen met een Rally2, maar ons budget is krap en we concentreren ons op het Brits kampioenschap dit seizoen. En dan was er plots dat telefoontje van Bjorn Syx, een goede vriend. Hij stelde voor om met zijn gloednieuwe BMW M3 E30 van MATS te rijden. Een ongelofelijke wagen. Ik moet nog wat wennen aan het rijden met een achterwielaandrijver. Ik hoop dat die lokale specialisten met hun M3’s me niet belachelijk maken.

Melissa Debackere: “We rijden voor de eerste keer met een Porsche in Ieper. Dat wordt een enorme uitdaging. De Porsche heeft enorm veel power. Een Rally2 is gemaakt voor hoge bochtensnelheden. Een Porsche ligt een stuk lager, dus het couperen is anders en je hebt wel wat meer werk om het vermogen aan de grond te krijgen. Het meest indrukwekkende is het vermogen. Het gaat enorm hard! Je hebt zeker veel kilometers nodig. We moeten vooral proberen te finishen.”

Tim Van Parijs: “Ik heb vorige week al gezegd in Wervik dat het fantastisch is dat Melissa de uitdaging met de Porsche aan wil gaan. Het parcours in Ieper is misschien niet gemaakt voor een Porsche, maar dat kunnen we niet kiezen. We gaan in elk geval de strijd aan met Patrick Snijers en de andere GT-toppers.”

Thomas Martens: “Het wordt onze eerste ervaring op asfalt. Twee weken geleden ben ik 18 jaar geworden en het was al een paar jaar gepland om hier in Ieper van start te gaan. We reden afgelopen weekend nog in Finland met een Renault Clio Rally4. Dit weekend rijden we met een Rally5. Het vergde wel een aanpassing aan de remmen. We zijn even van de baan gegaan, maar zonder erg. Ieper is zeker niet de makkelijkste wedstrijd om te debuteren. We gaan zeker ons best doen. Ik heb ook wel wat tips gekregen van Freddy Loix, die me ook de kans gaf om eens mee te rijden met de Yaris.”

Patrick Snijers: “Een Porsche is eigenlijk een auto die gemaakt is voor circuits, maar het blijft een geweldige auto om mee te rijden. Je kan er algemeen niet mee winnen, maar het blijft een machtige machine. De toeschouwers blijven er wel voor staan.

De allereerste keer dat we hier kwamen rijden, logeerden we drie weken op de Ypra camping. We gingen dan pas rond 23h ‘s avonds verkennen. Onze vrienden sloten de wegen af en wij knalden over de proeven. Dat waren mooie, heel andere tijden. Tegenwoordig mag je maar beperkt verkennen aan een lage snelheid. Het is anders, maar Ieper blijft een speciale wedstrijd. Het zal heel moeilijk worden voor ons, de Porsche-rijders. Wij komen achter de 4×4’s die heel wat modder op de baan zullen gooien. Het zal niet evident zijn om het vermogen aan de grond te krijgen op de modder. Moeilijk, maar het blijft fun. Mijn ambitie? Ik kom altijd aan de start om te winnen!”

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

22-24 november 2024

ypres-regularity

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Regularity 2022

Ypres Regularity 2022