Ypres Regularity
Verrassende ontknoping in de finale van de Ypres Historic Regularity

Yves Deflandre en Yves Noelanders boeken hun tweede overwinning.

De 4de editie van de Ypres Rally Regularity kende dit weekend een erg boeiend verloop. Na een openingsdag gedomineerd door Yves Deflandre, profiteerde Guino Kenis zaterdag van een foutje van de Porsche-rijder om de leiding te nemen. De winnaar van vorig jaar kon zijn leidersplaats echter niet vasthouden. Na een schuiver zondagochtend, kwam Christophe Baillet aan de leiding, maar met een knappe eindsprint pakten Yves Deflandre en Yves Noelanders alsnog de overwinning. 

Voor Yves Deflandre was het al de tweede zege in Ieper, nadat hij ook de allereerste editie won. “Na een perfecte vrijdagavond, reden we zaterdagochtend niet goed. We misten een zijbaantje omdat we afgeleid werden door een voetganger. Een moment van concentratieverlies, waardoor we het zijweggetje misten. Maar, ik heb meteen gezegd dat de prijzen pas bij de finish verdeeld zouden worden. In deze sport kan iedereen een foutje maken en deze ochtend heeft Guino Kenis die fout gemaakt,” aldus Yves Deflandre, die enthousiast was over de “closed road stages”. “Op zaterdag reden we twee keer de proef van Zonnebeke en een keer die van Heuvelland. Vandaag nog de proef van Ploegsteert. Die proeven op afgesloten wegen bieden meer afwisseling op het vlak van de opgelegde gemiddelde snelheid. Het maakt de wedstrijd wat sportiever.”

Zondagochtend leken Guino Kenis en Anton Dupan nog op weg naar een tweede zege op rij, na een feilloze zaterdagetappe. Maar, in Zillebeke werd de BMW-dealer uit Turnhout verrast in een gladde remzone die bedekt lag met afgevallen herfstbladeren. De BMW 325i schoof rechtdoor de gracht in. Guino Kenis zou tevreden moeten zijn met de 12de plaats op  6’43”, twee plaatsen achter zijn dochter Julie, die haar debuut bekroonde met de 10de plaats op 3’33”. “Nochtans liet ik me op dezelfde plaats ook bijna verrassen. Gelukkig kon ik mijn BMW nog net op de baan houden.”

Tot de 28ste van de 30 RT’s had Christophe Baillet de leiding in handen, maar de Fransman, genavigeerd door Pierre Colliard, eindigden uiteindelijk op de tweede plaats op 9″1. De winnaars van het klassement voor  buitenlandse teams, waren tevreden met hun tweede podiumplaats op rij. 

De derde plaats ging naar het streekduo Kurt Deklerck en Aswin Pyck, die deze keer foutloos bleven in hun Porsche 914/6. “We zijn blij dat we de Markt terug bereikt hebben, want naar het einde toe begon de versnellingsbak wat te haperen. Gisteren leek het podium nog een beetje te hoog gegrepen, toen Deflandre ons nog net kon passeren, maar vandaag konden we profiteren van de schuiver van Guino Kenis. We hebben ook genoten van de mooie closed road stages. Dat maakt het wat sportiever. Plezant!”

Geert en Cédric De Jaeger (Porsche 911) konden zich ook vinden in hun 4de plaats, ondanks een paar foutjes zowel vrijdag als zaterdag: “Vandaag ging het wonderwel voor ons, en we slaagden er zelfs in tweemaal de beste te zijn op een RT.”

Daniel Reuter  en Robert Vandevorst waren met de Porsche 914/6 goed voor de top-5, en kenden niets van problemen gedurende het weekend. Johnny Delhez en Eddy Gully (Ford Escort MKI) namen plaats 6 voor hun rekening maar veel tijd om na te genieten heeft Johnny niet, gezien hij komend weekend deelneemt aan de Spa Rally.

Vincent Vandeputte (Lancia Fulvia) haalde de zevende plaats binnen. “Vrijdag maakten we wel een stomme fout, en vandaag heb ik zelfs een RT gereden met een lekke band. Maar voor de rest hebben we alles gegeven en is deze top-10 plaats heel mooi,” aldus Vandeputte.

Vincent en Benoit Legenne plaatsten hun Opel Commodore GS op plaats 8, terwijl Dirk Van Rompuy en Eddy Smeets goed waren voor plaats 9 met de Porsche 914/6. “We hebben het hele weekend een mooi duel gehad met Julie Kenis en we zijn tevreden met onze 9de plaats,” aldus Dirk Van Rompuy.

Geef een reactie

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

5 mei 2024

monteberg

Laatste producten

Cap

Cap

15,00

T-shirt

T-shirt

25,00

Polo

Polo

30,00

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Historic Regularity 2023 Video

Ypres Historic Regularity 2023 Video