Terwijl we in eigen land een typisch Belgische zomer beleven, zijn de rallyfans al aan het aftellen naar de 9de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus organiseert Club Superstage immers de Aarova Oudenaarde Rally, die opnieuw deels in de Vlaamse Ardennen rond Oudenaarde en deels in het Pays des Collines in Henegouwen verreden zal worden. Binnen precies een week, op maandag 7 augustus, zullen de inschrijvingen afgesloten worden. 

De Aarova Oudenaarde Rally opent vrijdagavond met een ceremoniële start op de schitterende Markt van Oudenaarde, waar de teams voorgesteld zullen worden op het startpodium. De wedstrijd zelf gaat zaterdag van start en de deelnemers trekken deze keer meteen de taalgrens over voor de twee proeven in Frasnes-lez-Anvaing, meer bepaald de nieuwe proef Anvaing (10,87 km) en Pays des Collines (10,38 km). Na een hergroepering in Saint-Sauveur, een pleintje met heel wat rallyhistorie, volgen de proeven De Bruwaan (9,19 km), die langs de befaamde VIP-tent passeert, en Kruisem (10,07 km), klassiekers van de Aarova Oudenaarde Rally. Na drie lussen van deze vier proeven, goed voor 121 km tegen de klok, wordt de winnaar op het finishpodium gehuldigd in het centrum van Kruisem. 

Op sportief vlak krijgt de affiche stilaan vorm. De grote vraag is of de meester zijn leerling de baas zal blijven. Freddy Loix bewees in de Ypres Rally dat hij met de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2 nog bijzonder competitief is. Voor zijn lekke band gaf hij alle tenoren van het Belgisch kampioenschap het nakijken. Natuurlijk is Loix met 11 overwinningen de “Koning van Ieper”, maar laten we niet vergeten dat hij vorig jaar ook de Aarova Rally op zijn naam zette en dat hij met Pieter Tsjoen de optimale lokale gids naast zich heeft zitten. Pieter won officieel twee keer in Oudenaarde, al zat Kevin Abbring wel aan het stuur van de Fiesta R5 in 2017. 

Maxime Potty, wiens deelname ook verwacht wordt, deed in Ieper uiteindelijk nog de beste zaak in het kampioenschap. Hij krijgt met Freddy Loix een topper van formaat als referentie. Het wordt een prestigeslag die een eerste titel van de 23-jarige Citroën-rijder extra glans zou geven. Maar, er is nog een jongere die zijn “leermeester” wil tonen dat hij gegroeid is. Niels Reynvoet, sterk in Ieper, wil in zijn thuisrally zeker een gooi doen naar de overwinning. De Orfys-piloot stond al eens op het podium in de Aarova Rally, dus Freddy is  gewaarschuwd.

Laten we echter die andere Oost-Vlaamse topper niet het oog verliezen. Vincent Verschueren, voormalig Belgisch rallykampioen, schreef zijn thuiswedstrijd ook al twee keer op zijn naam en in Ieper bewees hij mee te kunnen strijden met de Belgische toppers in de vorige generatie van de Fabia R5. Op “zijn” parcours kan Verschueren, samen met Jasper Vermeulen, altijd wat meer. 

De kleuren van Hyundai worden verdedigd door Gilles Pyck, die zijn knappe prestatie van de Ypres Rally wil bevestigen in Oost-Vlaanderen. Met meer kilometers in de benen is een podiumplaats niet uitgesloten voor de snelle jongere uit Poperinge. Verder zijn we benieuwd naar de tijden van Fred Miclotte, die recent zijn eerste algemene overwinning behaalde met de VW Polo GTI Rally2. De VW is in elk geval competitief en de Aarova Oudenaarde Rally is de wedstrijd waarin de patron van SXM zijn debuut als rallyrijder maakte. Nicola Stampaert, die in Frasnes-lez-Anvaing woont, is vertrouwd met het parcours, dat heel technisch en uitdagend is, met veel blinde situaties. De Skoda-rijder wil voor eigen publiek schitteren, net als Jean-Baptiste Broekaert, die deze keer voor een Ford Fiesta Rally2 kiest.
De affiche is verre van volledig, maar ook een paar Porsche-piloten willen zich mengen tussen de Rally2’s. Denk maar aan streekpiloot Tim Van Parijs en aan Tuur Vanden Abeele, met de ex-Lefevere Porsche 997 GT3. En hoe hoog kan Benoit Verlinde mikken met de verrassend snelle Renault Clio Rally3? 
Ook de jongeren van de Clio Trophy Belgium zijn van de partij in Oudenaarde, waar Lander Depotter voor eigen publiek als favoriet van start gaat. Met Pierre-Manuel Brasseur, Xavier Dekeyser, Aaron Duville en Jo Muylle, mag Depotter zich aan het nodige weerwerk verwachten.
Kortom, er komt mooi volk aan de start van de 8ste Aarova Oudenaarde Rally op 18 en 19 augustus!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

20-22 juni 2024

ypres

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Regularity 2022

Ypres Regularity 2022