Oudenaarde
Prestigeduel tussen Maxime Potty en Freddy Loix


Niels Reynvoet en Vincent Verschueren mikken op een topscore

Na een verdiende vakantie gaat het Kroon-Oil Belgian Rally Championship dit weekend verder met de 9de manche, de Aarova Oudenaarde Rally, de enige wedstrijd die deels in Oost-Vlaanderen en deels in Henegouwen wordt verreden. Het decor van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines oogt fantastisch. 40 teams hebben zich ingeschreven voor de 8ste editie van de Aarova Oudenaarde Rally. Aan kwaliteit ontbreekt het in elk geval niet vooraan in het peloton. 

Maxime Potty, de leider in het Belgisch kampioenschap, voert het veld aan. Hij kan zich in Oudenaarde volledig concentreren op het ontdekken van de nieuwe proeven en vooral op het gevecht voor de dagzege, want aan de punten voor het kampioenschap moet hij niet denken. Hij heeft al het maximum behaald in Cup-wedstrijden. Het siert de leider in de tussenstand dat hij zoveel mogelijk wedstrijden op zijn programma heeft gezet en een zege in Oudenaarde zou zijn eventuele titel alleen maar meer glans geven. Want, de Aarova Rally winnen is niet zo makkelijk…
Hij moet immers afrekenen met Fast Freddy Loix, die in Ieper met de nieuwe Skoda Fabia RS goed op weg was om alle jongeren achter zich te laten. Enkel een lekke band hield hem van de zege in Ieper. Deze keer wil Loix, die vorig jaar al won samen met Pieter Tsjoen, wel voluit voor de overwinning gaan. Wie in Oudenaarde altijd aan de start komt om te winnen is Vincent Verschueren, die de wedstrijd al twee keer won. De Skoda-piloot uit Zingem moet het deze keer wel doen met de “oudere” versie van de Fabia en hij heeft nog geen ervaring op de twee proeven in Frasnes-lez-Anvaing, nadat hij vorig jaar op de eerste proef al van de baan ging.
Een outsider is zeker Niels Reynvoet, 6de in de tussenstand van het BRC en vooral de man van de streek. In Ieper leek hij op weg naar het podium en in de Aarova Rally stond hij al twee keer op het podium, dus we moeten zeker rekening houden met winstkansen voor Niels Reynvoet en zijn halfbroer Willem Verbeke in eigen streek. 
John Wartique, vierde in de tussenstand, komt steeds beter in het ritme, wat hij bewees met twee podiumplaatsen in de Wallonie en in Bertrix. De Citroën-rijder zal toch wat tijd nodig hebben om het specifieke parcours onder de knie te krijgen. Dan verwachten we meer van Fred Miclotte, de teambaas van SXM en vroegere navigator, die in eigen streek altijd sterk voor de dag komt als rijder. Deze keer zit hij aan het stuur van de snelle VW Polo GTi Rally2. 
Of verrast Gilles Pyck eens te meer met zijn Hyundai i20 N Rally2. Na zijn knappe prestatie in de Monteberg en Ieper, lijkt de vroegere Junior-kampioen klaar om een gooi te doen naar een eerste podiumplaats op nationaal niveau.
Het lijstje streekrijders is trouwens nog langer, want laten we Nicola Stampaert, met de Skoda Fabia gerund door PTR, niet uit het oog verliezen. Nicola Stampaert is van Oost-Vlaanderen uitgeweken naar Frasnes-lez-Anvaing. Hij is zeker extra gemotiveerd om goed voor de dag te komen. En tot slot is er nog Jean-Baptiste Broekaert, de zoon van Frank, de rallyrijder die zoveel jongeren in Oost-Vlaanderen de rallymicrobe bezorgde, waardoor hij onrechtstreeks mee aan de basis lag van de creatie van deze wedstrijd. Jean-Baptiste heeft de wedstrijd elk jaar met stip genoteerd in zijn agenda. 

In RGT zal Tim Van Parijs logischerwijze de topfavoriet zijn. De Porsche-rijder uit Oudenaarde stond al op het podium in zijn thuisrally, maar toen lagen de proeven enkel op grondgebied Oudenaarde en Kruisem. Met de twee proeven in Frasnes erbij, zal de strijd met Amaury Molle in de Alpine A110 RGT een stuk evenwichtiger zijn. De derde GT-rijder is Tuur Vanden Abeele in de snelle ex-Lefevere Porsche 997 GT3. 
Bij de achterwielaandrijvers vinden we verder drie BMW’s M3 terug, waaronder de M3 E30 van Rainer Hermann, favoriet in Historic, en die van de Fransman Benoit Boulanger, genavigeerd door Christophe Doublet, de vaste co van Nicola Stampaert. Bror Lehoucq uit Frasnes zet een moderner exemplaar van de BMW M3 in.

Kortom, een kopgroep die garant staat voor een boeiend en spannend wedstrijdverloop, gevolgd door een aantal jonge talenten die met hun Clio’s Rally5 de limiet op zullen zoeken in hun jacht naar winst in de Clio Trophy.

Afspraak vrijdag om 19h voor de ceremoniële start van de Aarova Oudenaarde Rally. Op zaterdag 19 augustus gaat de eerste klassementsproef om 9h05 van start in Anvaing. Na 12 proeven en 121 km tegen de klok zal de winnaar om 19h30 op het finishpodium in Kruisem gehuldigd worden. Zorg dat je erbij bent, want de afwezigen hebben altijd ongelijk.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd nieuws

Volgende rally's

22-24 november 2024

ypres-regularity

Laatste fotos

Laatste video

Ypres Historic Regularity 2023 Video

Ypres Historic Regularity 2023 Video